Олимпийският огън започна своя път из Япония преди откриването на игрите през юли (видео)

OFFNews 26 март 2021 в 18:11 2342 0

Снимка youtube - Olympics

Обратното броене преди Олимпийските игри в Токио 2020, отложени заради пандемията, започна днес.

Група бегачи пренесе олимпийския факел през Фукушима - това е първият тест на мерките, за които организаторите настояват, че ще гарантират сигурност и безопасност.

След кратка церемония по откриването (която беше затворена за обществеността) на футболно игрище в тренировъчния комплекс J-Village членове на японския женски футболен отбор започнаха 120-дневното пътуване на факела през 859 места, което ще завърши с откриването на Олимпийския стадион на 23 юли.

Сейко Хашимото, ръководител на организационния комитет на игрите, каза, че началото на пътуването на олимпийския огън е знак на надежда.

„През изминалата година, докато целият свят премина през труден период, олимпийският огън беше поддържан жив, тихо, но силно“, каза тя на церемонията по откриването, на която присъстваха малък брой високопоставени лица.

Факлоносците тичаха по рядко населените улици в Нараха - една от няколкото общини, евакуирани след аварията в близката атомна електроцентрала Фукушима.

Фукушима беше избрана за отправна точка, за да се подчертае ролята на игрите за възстановяването на североизточния бряг от земетресението, цунамито и аварията през март 2011 г.

Олимпийският огън бе запален в Гърция на 12 март миналата година на церемония, проведена без зрители. На 24 март - само два дни преди да започне пътят на огъня из Япония - тогавашният японски премиер Шиндзо Абе и ръководителят на МОК Томас Бах приеха неизбежното и се съгласиха да отложат игрите с една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови