Нургюл Салимова победи робот на шахмат

OFFNews 27 октомври 2019 в 19:21 8843 0

Шахматната ни сензация Нургюл Салимова записа победа и загуба срещу робота Chess Player в рамките на демонстрационно събитие в столичния мол Сердика Център.

Chess Player е един от 15-те робота, които в продължение на две седмици изненадваха посетителите на търговския център. Той може да предизвика трима опоненти едновременно и постоянно усъвършенства своите шахматни умения, като запомня ходовете на противниците.

Досега роботът не се бе изправял срещу световен шампион от ранга на Салимова. В нормалните партии срещу любители той се настройва на първото си ниво, а за битката с Нургюл бе настроен на 20-то.

"Предполагам, че това е много високо ниво, което отговаря на ЕЛО 2500 според мен. Загубих първата партия, а в бързия шах спечелих. Много се радвам, че имах възможност да се изправя срещу робот и ми беше много интересно", каза Салимова.

Статистиката сочи, че в повечето случаи роботите побеждават, както се е случвало с имена като Гари Каспаров (през 1997 г.) и Владимир Крамник (2010 г).

"Гледала съм много такива партии и роботите определено са сериозен противник. Роботите не показват емоции и не бъркат", каза младата ни звезда, която се прицели към световната титла за жени.

Тя сподели, че се намира в труден период заради последното си участие, което не е отговаряли на високите й стандарти, но е оптимист.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови