Демонстранти опитаха да спрат запалването на олимпийския огън в Гърция

Ружа Райчева 18 октомври 2021 в 20:26 5728 0

Снимка Twitter

Трима демонстранти се промъкнаха в оградената зона на древния гръцки град Олимпия, където днес се проведе официалната церемония по запалването на олимпийския огън за игрите в Пекин 2022, предаде Асошиейтед прес. 

Тримата са се затичали към току-що запаления факел с тибетски флаг и надпис, гласящ: "Не на геноцидните игри". 

Протестиращите са успели да влязат незабелязани в оградената зона, след което са се опитали да достигнат Храма на Хера, където се е провеждала церемонията, но са били повалени и задържани от полицията. 

"Как може Пекин да бъде домакин на Олимпийските игри, когато Китай извършва геноцид срещу уйгурите?", недоумява един от активистите. 

Става дума за репресията на властите към уйгурските мюсюлмани в северозападната част от Китай - автономния уйгурски окръг Синдзян.

Олимпийският огън бе запален на родното място на древните Олимпийски игри в Южна Гърция, което се охранява строго. Събитието тази година не е публично и беше затворено за посетители - заради мерките срещу коронавирус пандемията. 

По-рано гръцките власти задържаха друга група протестиращи - преди да успеят да стигнат до оградената зона на Олимпия. 

Въпреки международните критики, че Китай системно нарушава човешките права, от Международния олимпийски комитет избягват да обсъждат темата - с оправданието, че тази сфера е извън компетенциите им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки