Алпинистът Атанас Скатов заминава за Чо Ою и Еверест

OFFNews 06 април 2018 в 09:29 13115 0

Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов заминава за Непал в опит да изкачи шестия по височина връх в света Чо Ою (8188 м).

Осемхилядникът се намира на границата между Непал и Тибет и в превод от санскрит означава Тюркоазената планина. За пръв път е изкачен на 19 октомври 1954г. Намерението на Скатов е да го изкачи тозисолово и без употреба на изкуствен кислород.

Чо Ою е разположен само на 20 км от Еверест и Скатов има намерение при благоприятно стечение на обстоятелствата да се опита да изкачи и него.

"Ще е грехота да съм под Еверест и да не го изкача. Това беше първия ми осемхилядник и любим мой връх. Да се намираш на покрива на света е невероятно чувство", казва алпинистът.

През 2017 г. Скатов успя да изкачи връх Лхотце(8516м) и връх Еверест (8848м) за 5 дни и 12 часа, както и дни след това да стане първият българин успял да завърши проекта за изкачване на седемте континентални първенци на планетата, известен като "SEVEN SUMMITS" с изкачването си на връх Денали в Северна Америка.

В случай на успех връх Еверест ще бъде изкачен от алпиниста за трети път, след като вече го е качвал и по южния (от Непал) и по северния (от Тибет) му ръб. Различното в това изкачване ще е опитът му да го изкачи солово (без шерп) и без употреба на изкуствен кислород. 

След 6 -осемхилядника и опит в повече от 15 експедиции за 5 години се считам подготвен да качвам сам и без помощта на шерп и изкуствен кислород. Всяка година си поставям все по-високи цели, защото искам да изследвам границите на човешките възможности без консумация на животинска храна при екстремни условия. Аз започнах да се занимавам с алпинизъм едва преди 5 години и за разлика от колегите алпинисти с 15-20 годишен стаж и с режим на хранене, който включва обилна консумация на месо, не можех веднага да започна да катеря без кислород и шерп. Намирам се в много добра форма и съм готов за това предизвикателство" - обясни решението си за поредното качване на връх Еверест Скатов.

Ще го придружават група от 4 туристи, с които ще достигнат до базовия лагер на вр. Еверест. Изкачването на вр. Чо Ою е част от втория проект на Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника без консумация на животинска храна, който той започна през есента на 2015 г. с изкачването на вр. Манаслу ( 8163).

През 2016 г. успя да изкачи и върховете Анапурна (8091) и Макалу (8463), а миналата година добави към актива си и връх Лхотце (8516) и изкачи за втори път Еверест.

Дни преди да замине Атанас Скатов представи пред софийската публика и тази на още 10 града в страната втората си книга "Манаслу" - част от поредицата "Над 8000 метра", от която до края на годината се очаква да излязат още 2 книги. В тях, придружени с богат снимков материал, алпинистът разказва за организацията и провеждането на експедициите си до осемхилядниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови