Синдикати поискаха Стомана пак да черпи вода от празния язовир Студена

OFFNews 12 януари 2020 в 13:03 9120 0

Снимка Владимир Йончев

Празният язовир "Студена"

Двете основни синдикални организации в областта на металургията поискаха с писмо от премиера Бойко Борисов стоманодобивното предприятие "Стомана Индъстри" отново да получава вода от празния яз. "Студена".

Заради разрешението "Стомана", както и "Топлофикация Перник" да получават вода от "Студена" при намаляващ обем на язовира, беше обвинен екоминистърът в оставка Нено Димов. В събота той беше оставен за постоянно в ареста по искане на прокуратурата. Досега е и единственият обвинен за водната криза в Перник, заради която 97 000 души са на тежък воден режим почти два месеца без изгледи скоро да бъде отменен.

Водата за от "Студена" за "Стомана" беше спряна чак след въвеждането на режима. В доклад на "Софийска вода" дори беше посочено, че предприятието консумира много по-големи от разрешените със заповед на министъра на екологията количества вода. Заради тези констатации от "Стомана" обявиха, че ще седят ВиК дружеството, което обслужва столицата.

Синдикалните организации "Металици" към КНСБ и "Металургия" към КТ "Подкрепа" настояват въпреки кризата и драстичният воден режим, който скоро може да премине в доставки с водоноски, "Стомана" да може да ползва 5 – 6 хиляди куб. метра вода от "Студена". Обяснението е, че алтернативните водоизточници, които предприятието ползва в момента, може да замръзнат при по-ниски температури.

"Това е изключително опасно, защото ще доведе до тежки последици върху металургичното оборудване и в крайна сметка до трайно спиране на дейността на предприятието", пише в писмото на синдикатите до премиера. В него се припомня още, че в "Стомана" работят 1500 от Перник. Предприятието е единственото стоманодобивно предприятие в България.

Според синдикатите осигуряването на възможност да се ползват по 5 – 6 хил. куб. метра вода от "Стомана" няма да се отрази на водния режим в Перник, тъй като количеството е малко

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови