Подслушват кандидатите във военни търгове

Мария Чипилева 12 април 2012 в 18:00 2069 1

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Кандидатите, които участват във военни търгове, могат да станат обект на СРС.

Това предвиждат промените в Закона за обществените поръчки, които одобри на второ четене Парламентът в четвъртък.

На практика това означава, че всяка фирма, която реши да извършва ремонтни дейности или пък други услуги за армията се съгласява да я подслушват.

Промяната се прави, за да се разбере дали участниците са достатъчно благонадеждни да се справят с работата. Ако военните се усъмнят в капацитета им, ще имат право да ги деквалифицират веднага. Иначе те може да заплашат националната сигурност. В тази връзка се дава възможност на възложителя да има по-строги изисквания към възможностите за доставка и изпълнение на договора, който се очаква да сключи.

Държавата ще купува оръжие под 400 хил. лв. без търг, предвиждат още промените в закона. За строителство и ремонти пък военните ще правят търгове само ако поръчката надвишава 4 млн. лв. Досега тези праговете за прилагане на закона са били с 15% по-ниски, обясниха от икономическото министерство.

Поръчките в областта на отбраната и сигурността ще се възлагат чрез ограничена процедура и договаряне с обявление, а не с открита процедура, предвиждат още промените. Състезателен диалог и договаряне без обявление могат да се прилагат само при наличие на регламентирани основания.

Също така се създават по-добри възможности за опазването на класифицираната информация на всеки етап от поръчката и гарантирането на сигурността на доставките. Така например участниците няма да имат право да разгласяват информация с поверителен характер, която са разбрали по време на търга. Всички участници в оценителната комисия пък ще трябва да са с право на достъп до класифицирана информация, ако поръчката е с подобен характер. При отварянето на офертите в тези случаи възложителят има право да ограничи присъствието на неправителствени организации или медии.

С промените се прецизират разпоредбите за отговорността и последиците при възлагането на договори чрез Централен орган за обществени поръчки (ЦООП). Отговорността за сключване на рамково споразумение се носи от ЦООП, а за отделните договори - от всеки възложител.

Въвеждат се и допълнителни облекчения за специализирани предприятия и кооперации на лица с увреждания при търговете. Предвижда се при някои от тях да отпадат гаранциите за участие. Ако възложителите забравят да върнат гаранциите в останалите случаи, промените предвиждат да се въвеждат глоби до 15 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови