ЕС: Ще следим изкъсо парламентарните избори в България

Лъчезар Вълев 18 октомври 2012 в 14:11 1905 1

Алфред Гузенбауер. Снимка: БГНЕС
Алфред Гузенбауер. Снимка: БГНЕС

Следващите парламентарни избори в България ще бъдат внимателно наблюдавани от Европейския съюз, защото демокрацията е в сърцевината на европейския проект. Това заяви бившият канцлер на Австрия социалистът Алфред Гузенбауер пред БГНЕС.

"България има задължението да проведе напълно честни и справедливи избори като държава членка на ЕС, - подчерта той. - Особено сега, когато Сергей Станишев е и европейски лидер и хората ще следят внимателно какво се случва."

България се нуждае не от стабилност, а от напредък, заяви Гузенбауер, критикувайки правителството, което обикновено се хвали със стабилността на България:

"Ако една страна е толкова бедна, колкото Българя, тя не се нуждае от стабилност, тя се нуждае от напредък. Вие се нуждаете от напредък, от повече работни места, от растеж и от добре образовани хора, за да вървите нагоре."

Ако българското правителството е щастливо от това, че има стабилност, това не е добра новина. Добрата новина би била растеж за по-добра и по-богата България. Стабилността всъщност означава стагнация, а това не е добра новина за българския народ, каза той. Това е и основната цел на средствата, които идват в България - да намаляват пропастта по отношение на богатството между страните от сърцевината на ЕС и България.

Той не пропусна и да лансира Станишев, коментирайки политиката по отношение на еврофондовете: "Не мога да се меся във вътрешните работи на България, това е задача на българските политици и между другото това ще бъде въпрос на избора, който българският народ ще направи на следващите парламентарни избори.

Както в повечето страни, вие имате алтернатива. И алтернативата на следващите избори ще бъде Сергей Станишев, който показа, когато беше премиер, че може да привлече преки чуждестранни инвестиции в България."

По отношение на липсата на медийна свобода у нас и последното място, което страната ни заема в ЕС по този критерий  Гузенбауер заяви, че "най-важното нещо за медийната свобода е избягването на монополите. Без развита медийна свобода няма истинска демокрация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови