Съвети от експерти: Турбо двигателя изисква по-специфични грижи

OFFNews 11 декември 2019 в 11:23 4783 0

Може би повечето шофьори не са наясно с това, но колите с турбо двигатели изискат по-специални грижи, без значение дали говорим за бензинови или дизелови.

Събрахме някои много полезни съвети от експерти, които ще ви помогнат да предпазите вашето турбо от бързо амортизиране.

Първият, много важен съвет, е свързан с потеглянето на автомобила. Тъй като вашето турбо има нужда от добро смазване, следва да оставите возилото да поработи около минутка на празен ход. Това ще спомогне за затопляне на двигателя и по този начин маслото ще облее компонентите по-добре. По този начин рискът от протриване на турбиновия вал и другите места се минимализира. Всичко това важи с още по-голяма сила за зимните месеци, когато температурите са ниски.

Маслата и филтрите са следващата точка, която трябва да засегнем. В никакъв случай не залагайте на ниското качество, защото това ще се отрази пагубно на автомобила. Според специалистите, синтетичните масла са по-добри, защото имат по-висока устойчивост и свойствата им остават непокътнати за по-дълго време.

Филтрите също трябва да бъдат качествени, защото именно те предпазват от различни замърсявания, които могат да нанесат големи щети.

Прецизната поддръжка на автомобила също е от голямо значение.

Обслужването следва да бъде навременно и дори малко преди крайния срок, тъй като понякога индивидуалните условия в определени райони могат да се окажат неблагоприятни. Този съвет е изключително важен що се отнася до смяната на маслото и масления филтър, например.

Също така, особено при дълъг път, е много важно да оставяте вашето турбо да си поеме дъх, преди да изключите двигателя на колата.

Когато скоростта е била висока, следва да изчакате около 2-3 минути, преди за завъртите ключа, защото в противен случай остатъчното масло в турбото ще се овъгли заради все още високата температура.

Тази особеност се среща най-вече при бензиновите турбо двигатели, които работят при значително повишени температури, в сравнение с дизеловите.

Вижте всичко необходимо за вашия автомобил на сайта за авточасти Carco.bg!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!