Медиана: Партията на Слави Трифонов е първа, ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции

Патриотите влизат в следващия парламент

OFFNews 16 юни 2021 в 12:15 58806 2

„Има такъв народ“ изпреварва с около три процента основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции за предстоящите избори на 11 юли. 

Това показва изследване на агенция "Медиана", проведено от 10 до 15 юни сред 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Избирателите на „Има такъв народ“ обаче са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60% планират да ходят на море и е трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните и дали няма да предпочетат нещо по-приятно, коментират социолозите. 

В следващия парламент ще има 7 партии, прогнозират те. Патриотите успяват да обединят избирателите си и преминават бариерата от 4% за влизане в НС. ДПС, Демократична България и „Изправи се! Мутри вън!“ запазват позициите си и са сигурни участници в следващия Парламент. При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция“. ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани, твърдят още от Медиана. 

Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови