Как пропада идеята да получим диплома за хобито си

Александра Маркарян 08 април 2014 в 21:39 8295 2

Логото на проекта "Нова възможност за моето бъдеще"

Идеята да получаваме сертификати и за умения, които сме придобили чрез хобито си или работа по специалност, различна от тази за която сме учили, е на път да пропадне.

За реализирането й има проект на Министерството на образованието, финансиран с 5.8 млн. лева безвъзмездна финансова помощ от Европа. Проектът е за изграждане на работеща система за издаване на сертификатите. В края му 1200 души трябва да получат такива дипломи. Бройката не е важна - въпросът е да се създаде алгоритъма.

От 2 години насам обаче системата не може да заработи. В нея липсва най-важното - няма закон, който да разреши издаването на такива сертификати. В същото време проектът приключва само след няколко месеца - през октомври 2014 г., а неизпълнението му означава, че България може да загуби както парите, така и възможността за такава система.

Проектът "Нова възможност за моето бъдеще" е иницииран по времето на ГЕРБ, а идеологът му е ресорният за средно образование зам.-министър Милена Дамянова. Официално проектът стартира през ноември 2012 г.

Идеята му е всеки, който е придобил допълнителни знания и умения в практиката, а не чрез системата на училищно или университетско образование, да може да получи официален документ за това след изпит. За реализирането й са необходими основно две неща - законово основание, което да официализира валидирането на тези знания и умения, и система за идентифициране и признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности.

Опитите да бъде прокаран такъв законопроект започват още от 2012 г. През март 2013 г. обаче правителството на ГЕРБ пада, а с него си отива и 41-то Народно събрание, преди да успее да приеме законопроекта. Законопроектът е изтупан от прахта и внесен наново по време на 42-то НС, този път от депутати от Коалиция за България.

До март тази година той успява да мине само на първо четене в пленарна зала, а разглеждането му за второ четене дори не е започнало в ресорната комисия. Чак след приемането му в комисиите, проектът ще бъде гласуван на второ четене в пленарна зала и ако бъде приет, ще се обнародва. Едва след това, ако сроковете за изпълнение на проекта не са изтекли, ще може законно да бъде сертифициран първият кандидат.

За да бъде изпълнен проектът обаче трябва да бъдат консултирани поне 10 000 души и сертифицирани минимум 1200. За целта преди изпитите трябва да са създадени 42 програми за обучение, 40 мултипликатори, 100 консултанти и 28 консултант-оценители да са обучени, да са готови изпитните материали по професиите и цялата документация с изискванията за сертифицирането.

Според зам.-министъра на образованието Атанаска Тенева проектът ще бъде изпълнен в срок. Вече има законопроект за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение, каза тя днес на пресконференция за проекта. Тя обаче не се ангажира със срок, в който той би могъл да бъде приет от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!