Ако интернет избираше президент... Резултати от анкетите на всички сайтове

Владимир Йончев 13 октомври 2016 в 15:49 30001 44

Изглежда има две Българии - една на хората, които ползват интернет, и съвсем друга, в която живеят хората, които не ползват световната мрежа.

Засега социолозите не са ни дали повод да се съмняваме в техните проучвания, а и всички резултати са близки. Според всички публикувани досега изследвания кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева води с неголяма, но отчетлива преднина.

В интернет обаче не открихме нито една анкета, в която Цачева е първа. Нещо повече - тя рядко достига и до балотаж.

Прилагаме скрийншоти на сайтовете, в които открихме анкети за президентските избори. Не можем да гарантираме доколко всяка анкета е защитена от манипулации - това е работа на всеки конкретен сайт. Но разминаването между интернет-пространството и прогнозите на социолозите е огромно.

OFFNews.bg

Трайчо Трайков - 39%

Румен Радев - 19%

Цецка Цачева - 9%

Красимир Каракачанов - 7%

Татяна Дончева - 4%

Веселин Марешки - 4%

Димитър Маринов (Митьо Пищова) - 4%

Велизар Енчев - 2%

Значителен процент в нашата анкета получаваше и Светльо Витков. Преди регистрацията му да бъде заличена, той беше сред първите.

Всички останали кандидати имат незначителен брой гласове, като на последно място е Диана Димитрова само с два гласа.

Повечето от колегите в другите сайтове са изключили напълно аутсайдерите и изобщо не са ги включвали в анкетите си. В някои анкети има и отговор "Не подкрепям никого".

В нашата анкета може да се гласува само по един път от IP, което ограничава хората от големи офиси, но от друга страна е гаранция срещу злоупотреби.

Ето и анкетите на другите сайтове:

Нова телевизия:

1. Румен Радев 29,29%

2. Трайчо Трайков 25,85%

3. Цецка Цачева 21,86%

4. Красимир Каракачанов 9,65%

В Нова телевизия е най-високият процент, който Цецка Цачева постига измежду всички анкети. Той обаче й е достатъчен само за трето място.

ClubZ:

Сайтът на вестник "Сега":

Това е анкетата, в която Цецка Цачева получава най-нисък процент измежду всички анкети - едва 5,92%, който й отрежда четвърто място.

Dnes.bg

Това е един от сайтовете, в които Цецка Цачева има най-добри резултати. Тук достига втори място на близо двойна разлика след ген. Радев.

Dir.bg

И в този сайт резултатите са подобни. Цецка Цачева е втора на двойна разлика след ген. Радев.

Пик

Интересни са анкетите в сайтовете, които най-отчетливо маркетират кандидатурата на Цецка Цачева. Дори и сред техните читатели Цецка Цачева остава далеч зад БСП.

Блиц

Най-интересната от всички анкети е тази в Блиц. Там изобщо няма опция да се гласува за Трайчо Трайков, макар че той е сред първите пет във всички анкети и дори води в част от тях. И въпреки липсата на кандидата, който изпреварва Цецка Цачева в повечето от анкетите, тя отново остава на повече от двойна разлика зад ген. Радев и е по-близо до Радо Шишарката и Митьо Пищова, отколкото до първото място.

Това са анкетите, които открихме в Интернет. Ако сме пропуснали някоя, ще я добавим.

Наясно сме, че никоя от тях не е социологическо проучване и няма претенции за представителност. Но допускаме, че всяка от тях дава информация за нагласите на читателите на съответните сайтове, а всички вкупом дават представа за нагласите на четящите новини в интернет. И ако допускането ни е вярно, между дигиталните и аналоговите хора в България се е отворила огромна пропаст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11827

36

Victor Dachev

14.10 2016 в 16:10

Всяка онлайн акета може да се манипулира, точно както и тук "професор" Балкански да наклика по 10 минусчета наведнъж.
Което впрочем обяснава и резултатите на Радев, но това е една друга тема.

По-скоро социолозите пропускат слона в стаята е той е 2-та милиона български граждани в чужбина, които масово с изключение на тия в Турция биха гласували за възможно най-противоположнито на БСП/ДПС.

12000

35

Velislav Minev

14.10 2016 в 11:04

Вече в сайта на Нова са по-различни:

Румен Радев (27.78%)
Трайчо Трайков (27.52%)
Цецка Цачева (20.74%)
Красимир Каракачанов (10.88%)
Ивайло Калфин (2.04%)
Татяна Дончева (1.69%)

А такива като Блиц и подобни, защо изобщо си правите труда да ги споменавате?!?