Цанков камък или къде ГЕРБ за втори път праща прокуратурата да лови шарани

Юлиана Ончева 15 август 2017 в 14:14 6069 8

Язовир "Цанков камък", който е в устата на всички политици в момента и вече е даден освен на българската прокуратура, и на австрийската, е най-големият, построен от средата на 80-те години досега. 

Хидросъоръжението се намира до родопското село Михалково и е част от каскадата „Доспат-Въча”. Захранва се от реките Въча и Гашня, а обемът му е 111 хил. куб. метра вода. Бреговете на язовир „Цанков камък“ са много стръмни и трудно достъпни, надморската му височина е около 680 м. Водното огледало на язовира достига до Девин, а дължината му е около 15 км. 

Освен Водноелектрическа централа, язовир „Цанков камък“ е и любимо място на туристите в Западните Родопи. Тук се предлагат разходки с лодки и водни колела, правят се и риболовни излети.  

Въпросът сега е защо ГЕРБ праща прокуратурата за шарани, каквито казват, се ловели много в язовира по всяко време? След драматизма на управляващите в стил "ау, чашката се пукнала", от НЕК обясниха, че не точно чашата се е пукнала, няма нищо извънредно и става дума за планов ремонт.

Въпреки че всички, чували за "Цанков камък", го свързват преди всичко с седемцифрения хонорар на д-р Ахмед Доган, от ДПС днес обявиха това за "фалшива новина". 

Върховният административен съд през февруари 2011 г. реши, че няма конфликт на интереси за хонорара от близо два милиона лева на Доган по проекта Цанков камък, а шефът на борда на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов заяви, че хонорарът на Ахмед Доган е платен съвсем законно. Бившият вицепрезидент на "Мултигруп" обясни тогава, че Сокола има големи познания по хидроенергетика. 

Стойността на язовир и ВЕЦ "Цанков камък" по проект трябваше да струва 440 млн. лева, но сумата стигна милиард. Изграждането му е резултат на Меморандум за разбирателство за двустранно сътрудничество между България и Австрия за изпълнение на съвместни проекти по Протокола от Киото. 

През 2003 г. Националната електрическа компания подписва договори с три австрийски фирми. Хидровъзелът
трябваше да се изгради за пет години, но не стана и проектът се оскъпи. Открит е през 2010 г. при кабинета "Борисов 1". 

До днес не е ясно какви са приходите от "Цанков камък" и как върви възвращаемостта на инвестицията. Според Десислава Атанасова това ще стане след стотици или хиляди години. И Борисов така мисли. 

А "Цанков камък" за втори път отива при главен прокурор - предишният път обаче през 2010 г. обвинител №1 беше днешният конституционен съдия Борис Велчев. Сега е Сотир Цацаров. От действията му ще стане ясно какво всъщност очаква Борисов с мистериозния скандал Цанков камък 7 години по-късно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

16.08 2017 в 21:05

50 работни дни на кое? На ВЕЦ-а?
Това е като динамото на велосипеда. Дава ток за фара, но велосипеда служи за друго.
Този язовир не е строен за ток, а за политика, и от хуманни съображения. Доколкото в политиката има такова.
"Цанков камък" пази от удавяне населението на Одринска Тракия при големи дъждове у нас, и служи единствено за това.
Или за издавянето му, в случай на война, и не дай Боже.

10538

3

Black Hex

15.08 2017 в 16:03

Списвачите и да преписват правилно не умеят. За тия пари - толкова!

12415

2

senester

15.08 2017 в 15:04

Ти да си виждал мислещ журналист и зелен кон

12135

1

borisboris

15.08 2017 в 15:00

Да не би случайно обема да е 111 мил. куб. метра вместо споменатите 111 хил. куб. метра?
При дължина 15 км, за да има 111хил. куб. м. трябва да бъде 5м широк и 1.5м дълбок.
Не че разликата 1000Х е голяма, но все пак...
 
X

Да помогнем на украинските деца!