Галъп интернешънъл: Младите българи искат две деца

OFFNews 29 май 2018 в 13:42 3533 0

Мнозинството от младите хора у нас - между 14 и 29-годишна възраст, искат да имат две деца. Това посочват 59%  в изследване на Галъп интернешънъл. 

Проучването е част от проект на Фондация „Фридрих Еберт“ за цяла Централна и Източна Европа, проведено е сред 1016 души през февруари и март 2018 г. и е представително за хората между 14 и 29 години. 

Според данните 12% от младите си представят живота си с едно дете. Тези, които искат три деца, са 10%, едва 2% искат четири или повече хлапета. Останалите 17% не знаят или не отговарят.

На практика почти никой не посочва, че не иска деца. При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години – около една десета, коментират социолозите.

Доходите, а с тях и образованието, населеното място и т.н. – както собствените, така и на родителите – се потвърждават като важни фактори за желания от младите хора брой деца. Младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си, обясняват от Галъп интернешънъл. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови