Анализът на ISW: ''Вагнер'' си тръгва от Беларус, Лукашенко отказва да плаща на ''музикантите''

OFFNews 10 август 2023 в 10:17 10866 1

Снимка OVERCLOCKERS.RU

ЧВК „Вагнер“ е започнала да изтегля своите наемници от Беларус, съобщава базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), позовавайки се на източници в Русия. Причината, според тинк-танка е отказът на Александър Лукашенко да финансира престоя им в Беларус.

ISW твърди, че е започнал първият етап на изтегляне като първите групи от 500-600 наемници са прехвърляни в Краснодарския край, Воронежка и Ростовска области на Русия.

След 13 август, според източника на института, трябва да започне вторият етап. Оттеглянето се свързва с пари. ISW смята, че Александър Лукашенко е отказал да финансира компанията, след като разбрал, че Русия няма да плати за престоя на наемниците, на което той е разчитал.

Спекулациите по оттеглянето на групата Вагнер от Беларус предполагат, че някои аспекти на сделката между руския президент Владимир Путин и финансиста на групата Вагнер Евгений Пригожин след странния метеж от 24 юни са се провалили. Путин и Лукашенко позволиха на силите на Вагнер и Пригожин да функционират в Беларус след метежа. Вътрешен източник твърди, че малка група инструктори на Вагнер ще останат в Беларус, за да обучават беларуските сили.

В същото време ISW признава, че няма визуални доказателства, че силите на „Вагнер“ се изтеглят от Беларус. Вагнеровци от Либия, които се намират в отпуск в Русия са получили уведомление от командването си, че трябва да поддържат връзка, тъй като заповеди за нови задачи могат да дойдат по всяко време. Свързани с „Вагнер“ източници твърдят, че основните сили на „музикантите“ ще се „активират“ в края на август, но липсват подробности. Вероятно се е провалила перспективата ЧВК да се премести в Беларус и да продължи дейността си там и в Африка.

Пак вътрешни източници от Русия твърдят, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е поел контролираните до този момент от Пригожин отношения на Русия с африканските страни, разгневявайки ръководството и личния състав на „Вагнер“ и лишавайки наемниците от африканската опция. Ако са истина, казва ISW, амбициите на Шойгу в Африка вероятно ще създадат проблеми за по-големите цели на Путин с „Вагнер“, като ядосат онези, които Путин се опитва да ухажва. Приоритетите на Путин и Шойгу периодично се разминават по време на пълномащабното нахлуване в Украйна, често когато Путин дава приоритет на балансирането на конкуриращи се групи и интереси, докато Шойгу се опитва да установи пълен контрол над руската армия в Украйна, допълва вашингтонският институт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика