OffNews.bg

Секс скандали тресат фигурното пързаляне във Франция

Дългогодишният президент на френската федерация в зимните спортове Дидие Гаярге подаде оставка след разразилите се секс скандали миналата седмица.  

Всичко започна от бившата шампионка по фигурно пързаляне Сара Абитбол, която обяви в своята автобиография, че бившият ѝ треньор Жил Бейер я е изнасилвал между 15- и 17-годишна възраст.

"Реших да говоря за това, защото знам, че има и други момичета, които са били подложени на това, но се страхуват", разкрива Абитбол. Обвиненият треньор вече е обект на две разследвания за сексуален тормоз, но е бил прикриван от тогавашните шефове на френските кънки.

Самият Бейер призна, че е бил "интимен" с Абитбол и това е било "неподходящо", но не е осъзнавал, че ѝ причинява болка и съжалява за стореното.

Скандалното признание на френската шампионка предизвика вълна от признания на други състезателки, които също са станали жертви между 70-те и 90-те години на миналия век.

В нaчaлoтo нa ceдмицaтa Дидие Гаярге признa зa "дoпуcнaти грeшки" в миналото, cлeд кaтo cпoртният миниcтър Рoкcaнa Мaрacинeaну гo пoмoли дa нaпуcнe пocтa си.

Това в крайна сметка се случи, но вече бившият шеф на федерацията подчертава, че решението му не е подтикнато от желанието на Мaрacинeaну.