OffNews.bg

Все още няма положителни проби за коронавирус у нас

На този етап няма положителни проби за коронавирус у нас, това съобщиха на последния за деня брифинг от Националния оперативен щаб.

Всички, които са проявили някакви симптоми на коронавирус, са приети в болница за наблюдение. Във ВМА днес са постъпили трима души, съобщи проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Пациентите са български граждани, пътували в Италия. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев уточни, че в лабораторията на ВМА са изследвани 46 проби. 10 от тях са отрицателни, на останалите 36 резултатите ще излязат тази вечер.

В Националната референтна лаборатория са постъпили 15 материала - от Варна, Русе, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Шумен. 12 от тях са отрицателни, за 3 тече изследването. Резултатите ще бъдат публикувани в сайта на здравното министерство. 

Кантарджиев заяви, че са добри резултатите от мониторинга, който беше направен днес за сравняване на резултатите в двете софийски лаборатории. 

Професорът каза още, че при лошо развитие на ситуацията лабораториите в страната са в състояние да приемат около 100 проби на лежащо болни на ден.

799 души са вече заразените в Европа. В Италия са 655, в страните близки до нас - в Северна Македония - 1, Гърция – 4+2; в Хърватия – 4+2, в Румъния - 1.