В САЩ пробват дъвка срещу разпространението на COVID-19
Дъвка, която намалява риска от предаване на COVID-19 от човек на човек, разработиха учени от университета в Пенсилвания, става ясно от публикувано на сайта на учебното заведение съобщение.
Учените са направили експерименти със слюнка на заразени със SARS-Cov-2 хора, добавяйки в опитните образци отгледани в лабораторни условия протеини ACE2, съдържащ се в дъвката. Установено е, че този протеин помага да се намали вирусното натоварване в слюнката на пациентите.
"Вирусът се разпространява в слюнката и ние знаем, че когато заразен човек киха, кашля или разговаря, вирусът се разпространява и попада в организма на други хора", отбеляза ръководителят на изследването Хенри Даниел, цитиран от Нова тв.
Дъвката ще даде възможност вирусът да бъде неутрализиран в слюнката, като по този начин се даде лесен начин за намаляване на източника на предаване на болестта.
Изследването е още в първоначален стадий на проучване, отбелязват учените. Предстои да бъдат проведени клинични изследвания, за да се провери безопасността и ефективността на дъвката за здравето и живота на хората.