OffNews.bg

В Австралия спират ваксинациите при пациенти с редки болести на кръвта

Австралийската консултантска експертна група по въпросите на имунизацията е препоръчала да се преустанови  ваксинацията срещу COVID-19 за пациенти, страдащи от редки нарушения при съсирване на кръвта, стана известно от публикация в нейния сайт, цитирана от БТА.

Препоръката се отнася за препаратите на "Пфайзер/Бионтех" и "Астра Зенека". По-рано и двете ваксини бяха одобрени за приложение в страната от местния регулатор.

Специалистите препоръчват спиране на имунизациите с всякакви ваксини срещу COVID-19 за хора с церебрално венозна тромбоза и хепарин-индуцирана тромбоцитопения. 

Нужно е получаването на допълнителни данни от провежданите в момента в Европа изследвания по този въпрос, се казва в съобщението на експертната група.

Специалистите призоваха лекарите и пациентите да съобщават за всички странични ефекти, възникващи след имунизациите, за да бъдат изследвани допълнително. Отбелязва се, че в Австралия не е бил регистриран нито един случай на нежелателни или на опасни усложнения след ваксинациите, като ползите от тях значително превишават потенциалния риск.