Топ продукти за хипертониците
За връзката между културата на хранене и нивата на кръвното налягане специалистите отдавна са се произнесли.
Кои са топ продуктите, за хората с това заболяване според диетолозите:
1. Всяка риба, която е източник на безценните за организма омега 3. Особено богата на споменатите мастни киселини е сьомгата. Консумацията на риба два пъти седмично, в неголеми количества, е препоръчителна.
2. Овесена каша. Наред с други източници на целулоза, тя е част от задължителните на трапезата ни продукти.
3. Цвекло. Зеленчукът е богат на витамини от групата В, на аскорбинова и фолиева киселина. Не позволява на холестерина да се усвоява и възпрепятства образуването на плака, което влияе благоприятно на кръвоносните съдове.
4. Чесън. Той е природно средство против хипертония. Достатъчна е една скилидка дневно.
5. Източници на витамин С. Това са зеленчуците, които могат да се консумират и задушени със зехтин.
Плодовете също са сред продуктите, които влияят благоприятно при хипертония.
6. Нар. Благодарение на състава си, той е много полезен за сърдечно-съдовата система.
7. Тъмнозелени зеленчуци – спанак, броколи, чушки, брюкселско зеле.
8. Източници на магнезий – сурови ядки, киноа, необработен кафяв ориз.