OffNews.bg

Сунгарска се разплака в студиото: Лекарите страдат за всеки изгубен пациент, изнемогват

418 повиквания е имала Спешна помощ в София през деня вчера, половината от тях за Ковид. Хоспитализациите са едва 16. 

Това заяви говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ - София Катя Сунгарска по БНТ. За да се изпълнят тези адреси, една линейка трябва за 1 час да извърши 3 и половина адреса, което е напълно невъзможно. След всеки такъв адрес линейката трябва да се прибере в Спешна помощ, за да се дезинфекцира, което трае около час", обясни тя. 

Цяло лято специалистите обясняваха, че ни чака тежък есенен сезон и никой не се съобрази с това. Колективната безотговорност сега ще я платим и я плащаме индивидуално, каза още Сунгарска.

Хората трябва да разберат, че ходенето на дискотеки, ресторанти и купони може да поизчака, и всеки да носи отговорност за това, което се случва. Не непрекъснато да се търсят виновни - лекарите, линейките, политиците... - не, всички сме виновни, заяви тя. 

Сунгарска призова хората да спрат да викат Бърза помощ, като дават неверни данни за състоянието на пациента, за да си осигурят домашно посещение от лекар. 

Много е страшно да видиш лекар да страда за изгубен живот на пациент. Страшно е, защото страдат мълчаливо, а в очите им се чете цялата болка на земята, заяви Катя Сунгарска и се разплака в студиото.