OffNews.bg

Шефът на Александровска: Изненадан съм от безотговорното отношение на проф. Паскалев

Пациентите, на които предстои трансплантация на бъбрек или вече са трансплантирани, няма да останат без наблюдение. Това стана ясно от пресконференцията, която беше свикана днес в УМБАЛ "Александровска".

Изявлението на директора на болницата проф. Борис Богов бе по повод колективната оставка на цялото ръководство на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в "Александровска болница", начело с проф. Емил Паскалев. Оставката е отговор на решението Клиниката по нефрология и трансплантация да бъде преместена заради разширяването на ковид сектора в здравното заведение.

Проф. Богов обясни, че заради оставката на екипа от диспансера по трансплантации пациентите ще бъдат обгрижвани от лекарите в Клиниката по нефрология, които са достатъчно подготвени. „Имуносупресираните пациенти са по еднакъв начин имуносупресирани, както и трансплантираните и тези, които все още не са достигнали етап за трансплантация“, изтъкна проф. Богов.

В диспансера се наблюдават над 600 души от цялата страна. Всеки пациент ще бъде потърсен от лечебното заведение, за да се обсъди лечението и то да не бъде спряно, стана още ясно от думите му. Той поясни, че на сайта на болницата са посочени и телефони за информация на пациентите.

Проф. Богов уточни, че не е приел оставката на проф. Паскалев и екипа му и ще се възползва от законовия 7-дневен срок да отговори.

Шефът на болницата обясни, че на проф. Паскалев са били предложени няколко варианта за пребазиране на диспансера, включително и в реновираното отделение на клиниката по кожни болести, но той е отказал.

Според него това е „абдикация“ от пациентите, безотговорно отношение и "невъзможност да прескочиш собственото си его".

„В годините назад, точно тук, в Александровска болница, е имало бомбардировка, имало е две ужасни пандемии – и тогава болницата е оцелявала. Лекари са оставали да доброволстват“, заяви той, като подчерта, че именно днес, когато има нужда от специалисти и доброволци, в лечебното заведение напускат медици.

Доц. Ангел Кунчев, който също взе участие в пресконференцията, обясни, че подобно преместване създава неудобства, но в ситуацията, в която се намираме, това се случва навсякъде. Д-р Кунчев отбеляза, че поради отслабената имунна система на пациентите от диспансера и рисковете от зарязване с COVID e добре те да бъдат настанени на различно място и изрази надежда, че когато ситуацията се нормализира, диспансерът ще заработи в стария си режим.

По-рано днес стана ясно, че трансплантирани пациенти са подали сигнал до здравния министър, както и до премиера за преместването на клиниката. В него те посочват проблемите, които предизвиква това решение, и твърдят, че ще бъдат обгрижвани от лекари, които нямат достатъчно опит и специализирани познания. Заради проблема утре се подготвя и протест пред ресорното министерство.

Своята позиция по конфликта заявиха и от Националната пациентска организация:

"Бихме искали да напомним, че трансплантираните пациенти у нас не са малко и лечебните заведения, в които се проследяват или лекуват, трябва да гарантират възможността да бъдат хоспитализирани, което от своя страна означава да има достатъчно легла и медицински специалисти. Случаят с бъбречно трасплантираните в клиниката в „Александровска“ е аларма за възможен риск за опасност да не се предостави навременна грижа. По данни на пациенти, трансплантираните, проследявани в клиниката, са повече от 660, а леглата са 8 (тоест 2 болнични стаи), като ще се ползва още едно помещение за преглед на диспансеризираните пациенти. Съществува и реална опасност медиците от тази клиника да напуснат, с което се рискува тези пациенти да не получат адекватна медицинска грижа."

От НПО се надяват трансформациите на диспансерите за лечение и наблюдение на трансплантираните пациенти да са добре премислени, рисковете за пациентите да са оценени, а новите локации да гарантират спазването на алгоритмите за здравна грижа след трансплантации.