OffNews.bg

Седмица след втората доза ваксина на Модерна сме напълно защитени

Седмица след поставяне на втората доза от ваксината на "Модерна" се постига максимумът от антитела. Това каза по БНТ проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в представяне на характеристиката на втората РНК ваксина, от която очакваме първите 2400 дози днес.

Тя подчерта, че ваксиналният конструкт е същият като при първата одобрена ваксина - отново информационна РНК. По думите ѝ това е последното нововъведение в тази област и се използва не само като ваксина, а и като терапевтично решение за някои хематологични и онкологични заболявания.

Проф. Христова напраи паралел между двете одобрени до момента ваксини. Ваксината на "Модерна" е стабилна до 6-7 месеца на - 15 до - 25 градуса, за разлика от продукта на "Пфайзер"/"Бионтех", при която трябва по-дълбоко замразяване. В хладилник ваксината на "Модерна" ще е стабилна около 30 дни за разлика от другата РНК ваксина". И трето, при стайна температура "Модерна" ще е стабилна около 12 часа за разлика от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", която издържа до 2 часа.

"Модерна" няма нужда и от разтваряне, тя вече е разтворена, там са 10 дози по половин милилитър. Може би основната разлика е в количеството на ваксиналния продукт, който е 30 микрограма при "Пфайзер"/"Бионтех" ваксината, а тук са 100 микрограма", уточни проф. Христова.

Втората доза от ваксината на "Модерна" трябва да се постави 4 седмици след първата. Според проф. Христова, изследванията са показали, че две седмици след първата доза има известен имунитет, а по време на втората доза той скача двойно - става въпрос за количества антитела. Седмица след втората доза той е почти на максималните си нива.

"Паралелно, това вече е доказано с клетъчен имунитет, седмица след втората доза вече е достигнат максимумът и човекът е напълно защитен", допълни тя.

Проф. Христова съобщи, че клиничните изпитвания на ваксината на "Астра Зенека" все още продължават. Тя е векторна, а векторът е преносител – човешки аденовирус, генетично променен, за да не предизвика заболяване, макар че като цяло е много слаб, уточни експертът.

За нашата страна са договорени количества дози, които при сегашния процент желаещи да се ваксинират ще останат неизползвани, каза проф. Христова и допълни, че се препоръчва ваксинираните да спазват противоепидемичните мерки, тъй като хипотетично биха могли да заразят останалите, макар че това може да се случи много рядко.

Тя коментира и прогнозата на СЗО, че през 2021 г. няма да бъде постигнат колективен имунитет срещу COVID-19:

"При различните заболявания колективният имунитет е различен – при коронавируса е 70%. Все още не може да се предвиди кога ще бъде постигнат в отделните страни, камо ли глобално", каза зам.-директорът на НЦЗПБ.

Рано е да се каже дали ще има грипна епидемия, грипът закъснява, възможно е да има вълна в края на януари, обясни още проф. Ива Христова.