OffNews.bg

Резултатите от промените в Спешна помощ видими до края на годината

Резултатите от модернизацията на Спешна помощ ще могат да се видят до края на годината. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър Таня Андреева.

Ще бъдат изградени най-малко два-три национални болнични комплекса, в които медицинското оборудване и организацията на работа ще бъдат подобни на тези в „Пирогов“, така че до една година ще има реален резултат и хората ще го усетят, допълни Андреева.

Основните проблеми в Спешната помощ в момента са заплащането и условията на труд, коментира Андреева, като уточни, че заплатите на медиците бяха увеличени в началото на годината и се очаква това да продължи.

В рамките на бюджета, с който разполага здравното министерство, поетапно всяка година ще се увеличават заплатите поне с 10%, подчерта е Таня Андреева.

По думите на здравния министър през последните 10 години е имало само едно увеличение на заплатите в Спешна помощ, което е станало факт след протест на медиците. Същото е положението в психиатричните клиники и в домовете за медико-социални грижи, каза Андреева.

Андреева е категорична, че се спекулира с липсата на медицински кадри в България и с отлива на специалисти извън страната.

В България работят 29 000 лекари, което отговаря на европейските стандарти. Тези проблеми съществуват навсякъде. Сега дори в Германия предстои реформа в болничната и спешната помощ. При нас тези проблеми са се задълбочили, защото с години не е правено нищо, посочи тя.