OffNews.bg

Проучване: Депресия, понижен имунитет, влошено здраве съпътстват хората, които се грижат за близки

Депресия, тревожност, компрометиран имунитет, влошено здраве са част от последствията при хора, които се грижат за болен/близък човек. Това показват резултатите от социологическото проучване "Глобален индекс на благосъстоянието на полагащите грижи в Европа". 

Изследването е проведено в 12 държави с основен акцент как пандемията е повлияла върху живота на тези, които вече се грижат за близък/болен човек.

По дефиниция като „безвъзмездно полагащи грижи“ се определят хората, които се грижат за някой с хронично заболяване, физическо увреждане или когнитивно психическо състояние.

Анализите показват, че пандемията е увеличила тежестта на отговорностите и грижите, които тези хора полагат за близките си: 54% споделят, че се е повишила потребността от емоционална подкрепа у подопечните им; 45% са осигурявали допълнителни домашни грижи. 88% от полагащите грижи в Европа казват, че са поставили нуждите на човека, за когото се грижат, над своите; 65% споделят, че COVID пандемията е влошила собственото им емоционално здраве, а 52% признават, че да бъдеш отдаден грижещ се отразява негативно на кариерата им.

Ефектът върху качеството на живот на тези, които предоставят грижи за болен или възрастен са свързани с: повишени нива на депресия и тревожност; по-голяма употреба на психоактивни лекарства; по-лошо физическо здраве, според самооценката; компрометирана имунна функция; повишен риск от ранна смърт.

Над половината (53%) от анкетираните посочват, че влошаването на тяхното здраве компрометира способността им да предоставят грижи.

Международната седмица на полагащите грижи за близък човек (6 до 12 юни) е възможност да се повиши  осведомеността за предизвикателствата, пред които са изправени тези хора и да отбележи и напомни ценния им принос към обществото и здравната система. Тази година мотото на кампанията е „Да направим грижата видима, ценена и подкрепяна“.

С тази кампания е свързана инициативата „Заедно за пациентите. Защото ни е грижа“. Целта ѝ е да се „осветят“ тези, които предоставят грижата си, живеят непрестанно с чуждата болка на близък човек, влагат от времето и енергията си, без да търсят отплата. Да се проследят психологическите аспекти, различните гледни точки и как тези хора като общност биха могли взаимно да си помагат и взаимно да се подкрепят. Кампанията има за цел да покаже чрез данни от социологически проучвания, лични истории и редица форуми, че никой не трябва да е сам в грижата.

Тя  ще стартира на 17.06.2022 г. с дискусионно студио за правните и социални предизвикателства по темата. Във фокус ще бъдат хората, полагащи безвъзмездни грижи за близки и пътят, през който преминават.