OffNews.bg

Продължават протестите във Франция срещу задължителния здравен пропуск, стигна се и до сблъсъци с полицията (обновена)

За четвърта поредна седмица във Франция се проведоха протести заради новите COVID-19 изисквания, които според французите ограничават личната им свобода. 

Конституционният съвет на страната одобри повечето предложения в нов закон, който разширява списъка на обектите, които могат да бъдат посещавани само срещу здравен пропуск.

В понеделник влизат в сила изискванията при посещение на кафета и ресторанти, както и при пътувания на големи разстояния. 

Здравен пропуск ще се изисква и за посещения на културни и развлекателни места като кина, концерти зали и тематични паркове с капацитет над 50 души.

Някои от протестиращите са срещу решението от 15 септември здравните работници да са длъжни да се ваксинират. 

При протестите днес в столицата имаше сблъсъци между демонстрантите и полицията. Демонстранти събориха мотоциклет, на който се движеха двама полицаи, което предизвика сблъсъците. Силите за борба с безредиците опитаха да отблъснат протестиращите и използваха сълзотворен газ. 

Въпреки протестите проучвания на общественото мнение показват, че повечето французи одобряват здравния пропуск, издаван на хора, които са ваксинирани срещу коронавируса, които имат доказателство, че са преболедували или представят отрицателен резултат от направен наскоро тест.

Противниците на изискването за здравен пропуск казват, че то ограничава движението им извън дома и негласно прави ваксинирането задължително.

Над 36 милиона души във Франция (около 54 процента от населението) са изцяло ваксинирани. Най-малко 7 милиона души са се имунизирали с първа доза ваксина, откакто на 12 юли френският президент Еманюел Макрон обяви въвеждането на здравен пропуск.

Франция регистрира над 21 000 нови случая на ден - рязко увеличение в сравнение с равнищата отпреди месец. От началото на пандемията от COVID-19 в страната са починали 112 000 души.