OffNews.bg

Починалите от COVID-19 в Европа може да достигнат 2,2 млн. души до март, предупреждава СЗО

Починалите от COVID-19 в Европа може да достигнат 2,2 милиона души до март 2022 година, предупреждава Световната здравна организация.

Прогнозата ù е за още 700 000 смъртни случая на Стария континент и части от Азия. Регистрираните до момента в 53 държави в определяния от СЗО като "Европейски регион" (вкл. Израел, бивши съветски републики като Таджикистан и Узбекистан) са около 1,5 милиона.

Организацията предупреждава за предстоящ "висок или екстремален натиск" върху интензивните отделения в 49 страни до март 2022 г. на фона на надигащата се нова COVID вълна в Европа. Тя принуди Австрия да се върне към локдауна, а други страни да обсъждат и прилагат нови мерки. Франция, Германия и Гърция скоро може да направят задължителни бустерните дози, за да бъдат считани гражданите им за напълно ваксинирани, пише Би Би Си, но отбелязва, че в няколко страни има ожесточени протести срещу новите мерки. Нидерландия например преживя няколко нощи на бунтове заради частично въведен локдаун.

В съобщението си СЗО обаче посочва, че COVID е основната причина за смъртността в Европейския регион.

Прогнозата за броя на смъртните случаи до март се основава на текущата тенденция. Сега потвърдените смъртни случаи, свързани с коронавируса, са близо  4200 дневно. Големият брой неваксинирани в някои страни, каквато е и България, и преобладаващото разпространение на "Делта" варианта са ключови фактори за разпространението на болестта в Европейския регион, отбелязва СЗО.

Директорът на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге призова тези, които все още не са ваксинирани да го направят. "Всички ние имаме възможността и отговорността да помогнем, за да избегнем нови трагедии и загуба на живот, да сведем до минимум риска от бъдещи ограничения за обществото и бизнеса през зимния сезон", каза той.