OffNews.bg

Нови случаи на заразени на Балканите

Два нови случая на заразени с коронавирус са регистрирани на Балканите, съобщи ТАСС.

Гръцките власти потвърдиха за първи случай на инфекция. Става дума за жена на 38 години, пътувала до Италия. Тя е настанена в болница в Солун. Информацията е потвърдена от здравния министър на страната.

За втори случай в Хърватска съобщи министърът на здравеопазването на страната Вили Берош. Според информацията заразеният е братът-близнак на първия инфектиран с коронавирус, който неотдавна се върна от Милано. Младият мъж работи в  Националната енергийна компания на Хърватска, откъдето са потвърдили информацията. От днес около 15 служители, които са били в контакт с него, са под домашна карантина.

Заради разрастването на случаите със заразени с COVID-19 Европейската комисия изисква от страните-членки да представят националния си план за борба с коронавируса. "Главната цел на съюза е да ограничи разпространението на заболяването", отбеляза еврокомисарят по здравеопазване и продоволствена безопасност Стела Кириакидис, на пресконференция в Рим.

Директорът на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията Андре Амон заяви, че общността трябва да е готова за възникване на обширни зони за разпространение на коронавируса.