OffNews.bg

Нови апарати за общински лечебни заведения в столицата

Закупуването на два апарата за общински лечебни заведения ще обсъди на днешното си заседание Столичният общински съвет (СОС). Вносители на предложението са общинските съветници д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев и зам.-кмета Дончо Барбалов, съобщават от СОС.

Апарат за оптична кохерентна томография, на стойност 83 688 лв. с ДДС, ще получи Отделението по очни болести към Университетската Първа МБАЛ.

Нуждата от медицинската техника е обоснована с повишения брой пациенти с дегенеративни заболявания на ретината и очния нерв, глаукома, диабетна ретинопатия, тромбоза, емболия и други съдови заболявания на предния и заден сегмент на окото, аргументират се вносителите.

Изследванията с такъв апарат дават срезове на ретината с изключително голяма разделителна способност, получавани в реално време, като цялата процедура трае не повече от 10 минути. Техниката се ползва за диагностициране и на най-микроскопичните изменения в очното дъно, което позволява най-правилното и навременно лечение на заболяванията на ретината, макулата и зрителния нерв, мотивират се вносителите.

Другото предложение е за покупка със собствени средства на нов ехограф за нуждите на ДКЦ 30. Като мотив са посочени добрите финансови резултати на дружеството и необходимостта от такъв апарат за ендокринологичния кабинет в лечебното заведение. Стойността на апаратурата е 19 700 лв. с ДДС. 

И двете предложения са подкрепени от здравната комисия към СОС.