OffNews.bg

Медсестрите в готовност отново да опънат палатки пред МС

Медицинските сестри обявиха стачна готовност. Очаква се около 14 часа отново да опънат палатки пред Министерския съвет. Протестиращите настояват за среща със здравния министър по-късно днес.

Повод за неочаквания развой на събитията станаха слуховете, че обещанието, което им беше дадено миналата седмица - увеличението на заплатите им да се фиксира в рамковия договор, с процент от приходите по клинични пътеки, няма да бъде изпълнено. 

Искането на медицинските специалисти беше да има фиксирани проценти за лекарите, за мед. сестри и останалия болничен персонал. По-рано от БЛС обявиха, че ще настояват 30 на 100 от приходите по клинични пътеки да бъдат заделяни за заплатите на здравните специалисти. НЗОК обаче настоява за по-нисък процент.

От сутринта Лекарският съюз заседава с Надзорния съвет на Касата по някои от спорните текстове в НРД за медицинската дейност. Сред тях са намалените цени на 10 клинични пътеки, за които е било договорено увеличение. До момента увеличение има за над 250 клинични пътеки.

На срещата с Кирил Ананиев протестиращите ще настояват да ги запознае с параметрите на Рамковия договор и дали в него ще има текстове свързани с процентното разпределение на работните заплати. Сестрите искат подобно разпределение да има разписано за всяка клинична пътека.