OffNews.bg

Лекарският съюз иска оставките на управителя на НЗОК и на председателя на Надзорния ѝ съвет

Българският лекарски съюз (БЛС) иска оставките на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния ѝ съвет д-р Александър Златанов.

Това съобщи пред журналисти председателят на Управителния съвет на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Той обяви още, че БЛС излиза от преговорния процес с това ръководство на Касата и няма да подпише анекса, с който цените на клиничните пътеки се увеличават с 8%, противно на постигнатата по-рано договореност за по-голямо увеличение на стойността им и разпределянето на излишъка от 200 млн. лв., който Касата има в бюджета си за 2022 г., до изпълнителите на медицинска помощ.

Д-р Маджаров посочи и причините за това решение на съюза: рецидив с опитите за прикриване на средствата за здраве, гласувани от парламента; бламиране и саботиране на парите, които трябва да стигнат медиците; имитация на преговорен процес; нежелание за решаване на проблемите в сектора, които пречат и на работещите в него, и на пациентите.

Той подчерта, че БЛС няма да допусне да се вземат еднолични решения в ущърб на съсловието, още повече, че разпределянето на средствата от бюджета и тяхното изразходване се решава от БЛС и НЗОК като договорни партньори.

Никъде, в никой закон не е поставено задължение пред управлението на Касата да спести тези средства и да ги използва за нещо друго или за заплащане на дейности през следващата година. Народното събрание е преценило, че тези пари от здравни вноски трябва да отидат за лечение, диагностика, здравни грижи. Очаква се спестените средства, заедно с резерва на НЗОК, да са повече от 200 млн. лв. Изобщо не става въпрос за финансов проблем, а за тежка криза в организацията на здравеопазването, коментира шефът на Лекарския съюз и предупреди, че здравната система е изправена пред срив.

Маджаров припомни, че в началото на годината ръководството на Касата е твърдяло, че увеличение на клиничните пътеки с повече от 6 % е невъзможно, докато съсловната организация е настоявала за 30%.

Сега чуваме, че реалното увеличение до момента е 33%. На кое точно да вярваме? Опитват се да ни принудят да се съгласим на минимално увеличение. Няма смисъл да бъдем изпълнители на заповеди на Надзорния съвет. Не виждам смисъл да участваме в този цирк, подчерта той.

Според него медицинското съсловие няма да приеме повишаването на клиничните пътеки само 8%, каквото е решението на НС на НЗОК, тъй като това е "подаяние" в сравнение с потребностите за заплати в сектора и прогнозира, че ще има вълна от протести.

Оттук нататък отговорността за състоянието на системата и на лечебните заведения е на тези, които вземат решения – Министерския съвет и парламента. Обръщаме се към всички парламентарни групи да вкарат спешно в дневния си ред наболелите проблеми на системата, проблемите с начина на управление на НЗОК, с начина на разпределяне на средствата за здраве. Запазваме си правото за предприемане на всякакви законови действия. вкл. и протести. Топката сега е в държавата, каза Маджаров.

Той не се ангажира със срок, в който да бъде удовлетворено искането на съсловната организация за оставки в НЗОК и подчерта, че "отговорността ще се носи от Министерския съвет и Народното събрание, които назначават и избират управител на НЗОК и Надзорен съвет".

"Обясненията, че е предишното правителство не било осигурило пари и че няма как да се случи поисканото от нас увеличение на заплатите в системата няма как да са верни", подчерта в заключение д-р Иван Маджаров.

По-късно, по повод изявление на д-р Александър Златанов - председател на Надзорния съвет на НЗОК, че е изпратил искане към Лекарския съюз да аргументират методиката, която предлагат, и кои дейности да бъдат подкрепени, от БЛС обявиха, че до момента в централата на БЛС не е получено писмо с такова искане. "Няма как да бъде изпратена исканата от нас обосновка при положение, че писмо с такова настояване не е получено в съсловната организация", уточняват от съюза.