OffNews.bg

Лекарите в COVID отделения ще могат да специализират там без конкурс

Лекарите в COVID отделения да имат правото да бъдат зачислени за специализация там без конкурс за времето на извънредната епидемична обстановка и два месеца след отмяната й предвижда изменение в Наредба 1/2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, предложено от здравното министерство. За целта е необходимо да работят в база за обучение по съответната специалност.

След влизане в сила на промените лекарите ще могат да учат за специалностите "Анестезиология и интензивно лечение", "Инфекциозни болести", "Вътрешни болести" или "Пневмология и фтизиатрия", ако работят в клиники или отделения по анестезиология и интензивно лечение, в които се лекуват пациенти с COVID-19.

Срокът за започване на специализацията им ще бъде съкратен, тъй като се предвижда да отпадне изискването за провеждане на конкурс.

Целта е лекарите да бъдат мотивирани за работа в COVID отделенията чрез облекчена процедура за вземане на специалност.

Действащата наредба предвижда обучението по клинични специалности, каквито са четирите цитирани, в общия случай да се провежда въз основа на срочен трудов договор с база за обучение по съответната специалност, на длъжност за специализант. Базите целогодишно обявяват свободните длъжности за специализанти. Те се заемат след конкурс по реда на Кодекса на труда. Изключение има за "Обща медицина", за които може да не се провежда конкурс. Провеждането на такъв е времеемко - само срокът за подаване на документи не може да е по-кратък от 1 месец.

Годишно за специализант по клинична специалност на срочен договор ще са необходими средно около 7 300 лв.

Промените няма да доведат до допълнително финансово натоварване върху базите за обучение, тъй като специализантите са техни служители, назначени вече на трудов договор, уверява МЦ. Когато базите изявят желание мястото за специализант да бъде финансирано от държавата, МЗ ще им предоставя две и половина минимални заплати и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец практическо обучение по модули и раздели, които не се провеждат в базата за обучение и за всеки месец от предвиденото в учебната програма теоретично обучение. В тези случаи специализантите също ще бъдат финансово подпомогнати, тъй като държавата ще финансира таксите за теоретичното обучение и тези за практическо обучение, което не се провежда в съответната база за обучение.