OffNews.bg

Лекарят на Кацаров в Пирогов: Направихме го, за да не плаща скъпи изследвания

„Диагнозата (на Стойчо Кацаров) идва от лъжа, но един лекар не може да не прави разлика между диагноза и заглавие на клинична пътека“, заяви завеждащият Клиниката по вътрешни болести на "Пирогов" доц. д-р Петър Атанасов в предаването „Тази сутрин“.

„Направих го, за да не плаща скъпи изследвания“, категоричен е доц. Атанасов.

Повод за неговото изявление е твърдението на служебния здравен министър, че от "Пирогов" са му издали фалшива диагноза - цироза на черния дроб, че е вписан като лежащ в клиника пациент, без да е бил там и че по клиничната пътека са платени изследвания, които не са му правени. Доц. Атанасов опроверга неговите твърдения.

От коментар на медици в болницата стана ясно, че Кацаров е търсил медицинска помощ в посочения период заради постковид симптоми - били са му нужни изследвания, които струват около 500 лева. За да не ги заплаща, е пуснала клиничната пътека.

Това, впрочем, е практика в голяма част от лечебните заведения. Често пациенти се приемат фиктивно - заради болничен или за да си направят безплатно изследвания, които в извънболнична обстановка Здравната каса не поема. Всяка клинична пътека изисква на пациента да се направят конкретни изследвания. Ако името на пътеката и реалната диагноза се разминават, често част от изследвания се пропускат - просто защото пациентът няма нужда от тях.

„Направих го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов, продаде ме за дребни политически дивиденти“, каза доц. Атанасов, който отбеляза, че със служебния министър на здравеопазването са дългогодишни семейни приятели.

Пред БНТ добавя: "Това е епикриза за преболедуване от определено заболяване, различно от COVID-19. Всъщност това е епикриза за периода на изследвания на пациент с постковид синдром. Проявил съм лична ангажираност".

По думите му пациентът е бил в болницата, но не е спал в лечебното заведение.

Както е известно, Кацаров е боледувал от COVID-19 през ноември 2020-а. Въпросната епикриза е от януари 2021 година.