OffNews.bg

Критично е състоянието на мъжа с коронавирус в Пирогов (видео)

Критично е състоянието на 74-годишния мъж с коранавирус в Пирогов. В полунощ е бил включен на апаратна вентилация и е бил интубиран. Резултатите от изследванията му показват, че се влошава. Това съобщи на брифинг във ВМА шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Също тази нощ във ВМА е приета жена със симптоми на грип, която ще бъде изследвана за коронавирус. Тя е била в контакт с медицинското лице, с доказан COVID-19, което се лекува в Инфекциозната клиника на академията. 

Възрастната пациентка в Габрово се подобрява, другата жена, която даде положителна проба, няма симптоми на заболяването.

Мъжете, хоспитализирани в Плевен, са във фаза на оздравяване, каза ген. Мутафчийски.

Постъпилите вчера 136 проби са отрицателни.

Проф. Мутафчийски опроверга информацията, публикувана от СЗО, за 10 души с положителни проби у нас. По думите му това е техническа грешка, която ще бъде коригирана.

Шефът на щаба каза още, че за него е учудващо, че в някои болници твърдят, че нямат точни инструкции за работа в условията на коранавирус. Според него всички здравни специалисти знаят какво да правят, когато дойде заразен с грип. Той припомни, че няма специфично лечение, то е поддържащо - като при вирусна пневмония. Изискват се само по-строги мерки за безопасност за персонала, хигиенни мерки, екипите не могат непрекъснато да се сменят, има затворен режим на работа. 

По късно днес, с извънредно решение на членовете на УС, Столична Лекарска Колегия на БЛС създаде Фонд за подпомагане на лекарите. Поводът е епидемиологичната обстановка в страната. Медиците могат да кандидатстват за помощ от фонда чрез подаване на молба на unimed_sf@abv.bg - официалната електронна поща на офиса на Столична Лекарска Колегия на БЛС, всеки работен ден.

По информация на щаба до момента в света има 126 380 заразени, новите са 7158. В Италия са потвърдени нови 2000 случая, над 12 000 са заразените.

Има динамика и в региона. Гърция съобщи за първи смъртен случай, общо заболелите там са 99. В Румъния новооткритите с коронавирус са 15 - общо 47. В Сърбия новите случаи са 6, в Словения 57, В Хърватска - 19, в Турция - 1.