OffNews.bg

Колективен имунитет през февруари, ако ваксинирането продължи с това темпо

Ако ваксинацията продължи с тези темпове - не 50, а 20-тина хиляди на ден, колективен имунитет ще има у нас през февруари догодина. Дотогава обаче ще намалее защитата на част от хората, които са преболедували или ваксинирани преди 8-9 месеца. 

Това заяви математикът Николай Витанов по Нова тв. По думите му днес ситуацията е много добра, но не бива да се разчита на топлото време. Ако зависеше от времето, какви са тези работи в Индия?, попита риторично проф. Витанов. Днес ваксинираните са около 16 хиляди. Сметката е проста. Ако трябва да ваксинираме още 2,5 млн. души, това са 5 млн. дози. Ако слагаме по 20 хиляди дневно, това са 250 дни, обясни математикът. 

Когато заболеваемостта падне под 20 души на 100 000 човека, ситуацията ще изглежда още по-добре. Тогава е важно да не „изтървем шарана”, защото ще трябва да го ловим пак. Шампанското трябва да още да постои в хладилника, все още не е време за празнуване, каза още професорът. 

Днес базовото репродуктивно число е 0,603, пандемията се свива. Имам си 30 параметъра - 30-те кучета на Витанов, сега те са десетки пъти под критичната стойност - София е 16 пъти под нея например, уточни експертът. 

Имам си един индекс на щита - в знаменателя са хората, които могат да се заразят, а горе - хората с пълна защита, от които вадим тези, които са имали пълна защита преди 8-9 месеца. Вторите, ако започнат да се увеличават, щитът ще намалява, обясни проф. Витанов. 

Около милион и 6-700 хиляди са преболедували COVID-19, изчисли той, като обясни, че броят им се получава, като се умножат официално регистрираните по 4. 

Днес отивам да се ваксинирам във ВМА, уточни проф. Витанов.