OffNews.bg

Как да решим проблема с безплодието

Безплодието е медицинско състояние, което се характеризира с невъзможността на двойка да заченат. За безплодие се говори, когато има редовни и незащитени полови отношения в рамките на повече от една или повече години, но без успех. Проблемът с безплодието е все по-често срещан сред двойките, независимо от тяхната възраст.

Безплодието не може да се потвърди напълно след 12 месеца на неуспешни опити за забременяване, но това показва, че съществува медицински проблем, който повлиява състоянието. В случай, че с вашия партньор изпитвате затруднения и не можете да забременеете, то следващата стъпка е да посетите специалист по репродуктивно здраве.

Преди да се предприеме определено лечение, вашият лекар ще поиска да извърши изследвания и диагностика, за да открие какви са възможните причини за безплодие. За да се назначат изследвания, специалистът ще ви снеме анамнеза.

В тази връзка, той ще поиска да научи какваа е вашата медицинска история и тази на вашия партньор. Това включва текущи или минали заболявания, както и дали има фамилна обремененост. Тази информация ще помогне на лекаря да определи какви изследвания да назначи, както и какви са възможните причини за безплодието.

Какви изследвания се назначават?

Проблемът с безплодието може да идва както от жената, така и от мъжа. В случай, че няма предходна медицинска история, необходимо е да се извършат изследвания и на двамата партньори.

Изследванията и диагностиката при жените могат да включват:


При мъжете също е необходимо да се извършат редица изследвания. Сред тях са:

Какви са възможните причини за проблем с безплодието?

Причините за безплодието при мъжа и жената могат да са много и най-различни. Най-често срещаните причини за инфертилитет при жените са:

Как да решим проблема с безплодието?

След като се установи каква е причината за безплодието, то идва времето, в което вашият лекар ще предприеме мерки за решаване на проблема. Методите, с помощта на които се цели преодоляване проблема с безплодието са:

Днес технологиите и методите на лечение са изключително напреднали, което дава надежда на много двойки да се справят с безплодието. Навременно взетите мерки и адекватното лечение могат да помогнат за успешното забременяване.