OffNews.bg

Имплант може да премахне необходимостта от инсулинови инжекции

Имплант може да премахне използването на инсулинови инжекции при диабетиците. За това съобщават изследователи от Цюрихския технологичен университет, които са разработили прототип, способен да контролира генната експресия в капсулирани бета-клетки чрез електрошок, пише сп. "Сайънс".

Бета-клетките в панкреаса регистрират покачването на нивата на кръвната захар и в отговор произвеждат и освобождават инсулин, който помага на тялото да преработи глюкозата. При хората с диабет въпросните клетки не функционират правилно. Проблемът обикновено се овладява чрез следене на нивата на кръвната захар и редовно прилагане на инсулинови инжекции. Тъй като практиката е инвазивна, швейцарските специалисти са решили да потърсят алтернативни възможности.

Крайният резултат от проучването им е миниатюрно устройство, което може да бъде задействано от разстояние да освобождава инсулин при необходимост. Прототипното приспособление включва капсула, съдържаща генномодифицирани човешки бета-клетки, свързани с печатна платка, която ги контролира. Когато платката се активира в бета-клетките се предава електрически сигнал. По този начин се предизвиква експресия на инсулиновия ген, който освобождава хормона в рамките на няколко минути.

Бета-клетките могат да бъдат стимулирани с ток да освобождават инсулин "по поръчка", като се контролират от самия пациент, от лекар или автоматично при предварително зададено време, твърдят учените.

Устройството е тествано успешно върху мишки с диабет. Идеята на експертите е да се имплантира под кожата на пациенти със захарна болест.