OffNews.bg

Допускат Ахмед да се е объркал за трансплантацията на дете

Възможно е семейството на Ахмед Молов да се е объркало относно трансплантацията на дете.

Това коментира пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Марияна Симеонова, която е категорична, че това е семейство, което има нужда от помощта и не смята, че са злоупотребили с доверието на хората, а че са се объркали.

"В нашите регистри няма информация, че Ахмед е имал съвместимост с потенциален донор", уточни Симеонова. Тя коментира, че е възможно семейството да е било викано за някаква проверка и да са се объркали, че става дума за трансплантация.

Д-р Симеонова отбеляза и че е търсено семейството за разяснение: "Ние търсим тези хора, но не можем да се свържем с тях, не допускам злоупотреба, смятам, че е объркване, контролен преглед може да е причина за объркването".

Семейството на Ахмед разказа пред БНТ, че е викан 3 пъти в София за трансплантация. Самият Ахмед също отбеляза, че са го викали в столицата. След като са събрани парите за трансплантация, тя е уговорена в Турция, чака се само подобрение на състоянието на сърцето на Молов. Остатъкът от средствата семейството ще дари на друг нуждаещ се.

Д-р Симеонова потвърди, че някои моменти в разказа на семейството са верни:" Наистина има неща, които съвпадат и затова искам да говоря с тях, не ги обвинявам, наистина човекът е болен и има нужда. Случвало се е на пациенти да се звъни и през нощта".

Ахмед обяви миналата седмица, че е отстъпил реда си за трансплантация на бъбрек на нуждаещо си дете, но самият той има нужда от спешна операция. След историята ми за дни българите събраха парите за трансплантацията му.