OffNews.bg

Детското отделение във Враца няма да затвори, увери здравният министър

Детското отделение във врачанската болница МБАЛ „Христо Ботев“ няма да затвори, съобщи министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, предаде БТА.

Днес той посети Враца, където се срещна с ръководството на болницата и педиатрите от детското отделение в областната управа в опит да намери решение на проблемите в многопрофилната врачанска болница.

Предизвестията за напускане на работа на няколко лекари и медицински сестри изтичат в края на тази седмица. По-рано днес стана ясно, че изпълнителния директор на болницата д-р Кети Ценова е подала оставката си вчера. Хинков коментира, че още не е приел оставката ѝ.

"Ще намерим шестима педиатри за детското отделение на болницата във Враца и ще решим проблема още другата седмица", увери проф. Хинков след срещата. Той уточни, че проблемът на първо време ще се реши с лекари и специализанти от София. Очаква се и общината във Враца също да помогне.

Здравният министър поясни, че държавата е готова да отпусне пари на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца, но че проблемът трябва да се реши системно, а не "само като се закърпи тази кръпка".

Депутатът от Враца Красен Кръстев (ГЕРБ) коментира, че местната община ще помогне с осигуряването на общински жилища за педиатрите, които ще дойдат от София да работят в детското отделение на врачанската болница.