Хинков при педиатри и областни във Враца: Детското отделение може да бъде запазено

Трябва да се повишат заплатите и да се търсят допълнителни ресурси, заяви здравният министър

OFFNews 10 август 2023 в 12:47 799 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Хинков

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пристигна във Враца, за да се срещне с областната управа, ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" и с педиатрите, които искат да напуснат детското отделение, поради което съществува риск то да бъде закрито, предаде БТА.

По-рано днес стана ясно, че изпълнителния директор на болницата д-р Кети Ценова е подала оставката си вчера и че детското отеделение затваря до края на август. Тази сутрин Хинков коментира, че ще я приеме, но че ще разговаря с педиатрите и областната управа, за да може да се спаси педиатрията на МБАЛ "Христо Ботев". Според министъра ситуацията е поправима и детското отделение може да бъде запазено. 

"Всичко е поправимо и отделението може да бъде запазено, като се повишат заплатите на работещите в него и се търсят допълнителни ресурси. Проблемите с врачанската болница са системни, а не персонални и оставката на директора на болницата д-р Кети Ценова ще бъде коментирана лично с нея", заяви пред входа на областната управа д-р Хинков.

Родители на деца от Враца протестираха срещу евентуално закриване на отделението в местната болница. Те попитаха министъра дали е възможно при нужда местните деца да бъдат транспортирани до детски отделения на болници в София и Монтана. Хинков отговори, че ще направи всичко възможно отделението във Враца да бъде запазено въпреки дълговете на болницата и проблемите с педиатрите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Какво трябва да знаем за коклюша