OffNews.bg

Д-р Маджаров: НЗОК пести пари от здравни вноски, за да ги върне в бюджета. Да кажат кой им нареди

"Националната здравноосигурителна каса пести пари от вноските на здравноосигурените, за да ги върне в държавния бюджет. Искаме да знаем кой е наредил да направи това", заяви по БНТ председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Той подчерта, че Касата неправомерно заделя пари от здравните вноски и вместо за лечение планира да ги върне към държавния бюджет. В същото време парите за лекарства за болниците за последните три месеца на годината са под въпрос, а в над 200 болници договорените увеличения на заплатите на персонала няма как да се случат.

Когато отмениха добавките за COVID в края на април, искахме да намерим механизъм, който да ги компенсира през бюджета за болниците. Настоявахме за минимум 30% увеличение на заплатите през клиничните пътеки, постигнахме 25%. В резултат което бяха постигнати договорености, че до 30 септември ще бъдат осигурени средства, които да гарантират на болниците тези възнаграждения, а след 30 септември трябва да се отвори резерва, за да продължи същото финансиране. Сега установяваме, че в резултат на множество действия, 25%-то повишение на цените на клиничните пътеки не доведе до възможността болниците да си получат парите. В същото има икономии в размер на около 130 млн. лв. Като извадим надлимитните средства за някои болници остават около 90 млн. лв. икономии само за първото деветмесечие. Това са пари, които не са отишли в болниците и те не са успели да повишат заплатите. Тези пари си стоят в бюджета на Здравната каса. Тя няма право да формира годишни запаси. Тя трябва да създаде механизъм, с който събраните през годината средства да бъдат разпределени по предназначение, коментира д-р Маджаров.

Според него със средствата за 9 месеца НЗОК ще плати цялата 12-месечна сметка и после "пак ще се питаме защо няма заплати". По думите му това, което ще получат болниците до края на годината, всъщност са пари, които е трябвало да бъдат разпределени до 30 септември.

Шефът на БЛС сигнализира и за друг проблем, че след въвеждането на изискване за повече изследвания, независимо дали са необходими на дадения пациент, с повече кодове, е-системата не отчита проведено лечение. В резултат пациентът е лекуван, но на болницата не е заплатено.

В цялата страна, стотици пациенти са лекувани безплатно с един елементарен механизъм: "е-системата ви връща – това няма да ви го платя, защото не сте направили всички кодове". Преди една година, по настояване на Касата се въведе нова система за кодиране, в която едно изискване да се направят 5 изследвания сега е разбито на 15. Абсолютно без никакви медицински показания изискват 15 изследвания! Никой лекар няма да ги направи. Въведоха множество технически изисквания, за да не се платят на болниците пари. И сега се отчита икономия! Засипани сме с подобни жалби от болниците, възмути се Маджаров.

Той призова за открит дебат с Надзорния съвет на НЗОК и управителя на Касата, и "пред всички да кажат кой точно министър на финансите, на здравеопазването или ръководител на касата, им възлага не да лекуват и да използват здравноосигурителните вноски не за лечение, а за да ги спестяват. Защото те много гордо съобщават, че щели да спестят около 200 млн. и да ги прехвърлят в бюджета на държавата и според тях няма проблем. Но всички знаем, че има", каза председателят на УС на БЛС.

"Сега използват, че няма редовно правителство, няма действащ парламент и няма пред кого да се отчитат. И правят едни ПР акции, викат журналисти и им казват колко всичко е розово и красиво", констатира той и предупреди, че ако се наложи, БЛС ще сезира компетентните органи.