OffNews.bg

Д-р Георги Миндов: Първият удар на новата вълна ще е най-тежкият, трябва да го спрем

Първият удар от новата вълна на коронавирусната инфекция през септември ще е най-тежкият, трябва да го спрем, предупреди по БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

"Притеснени сме от случващото се в другите страни - голям е процентът на хората в реанимация. Делта вариантът засяга и децата. Критичните случаи са тези в болница, не са важни положителните тестове за деня. Като общопрактикуващи лекари поемаме над 90% от случаите, които не стигат до болница. Оставащите 10% са смъртните случаи или тези, които стигат до лечебно заведение", коментира д-р Миндов.

Той посочи и с какви трудности се сблъскват общопрактикуващите лекари:

"Освен PCR всичко друго трябва да го назначаваме за сметка на регулативния стандарт. Трябва да имаме алгоритъм, за да знаем, след като пациентът е диагностициран, ако се влоши, да го изпратим на рентген. Дори и да имам направление за рентген, няма къде да го изпратя, няма коридор в определена болница, за който се знае, че там се обслужват COVID болни... Вариантът за домашно и тясно контактуване на личните лекари с пациентите не е удачен", каза той. 

Специалистът предупреди, че не бива да се допуска претоварване на болничната система.

"Ключовото при това лечение е кислородът. Той не може да се прилага в домашни условия", категоричен бе д-р Георги Миндов.