OffNews.bg

Д-р Емануил Найденов: Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност

Разликата между грипа и коронавируса е, че вторият придоби известност. Той има всички признаци да се причисли към една стандартна въздушно-капкова инфекция.

Това коментира по bTV д-р Еманиул Найденов, неврохирург в УМБАЛ „Св. Иван Рилски".

По думите му загиналите от сезонен грип в Италия през 2016-2017 г. са били 24 981, а в момента, в световен мащаб, жертвите на коронавируса са по-малко.

Според д-р Найденов COVID-19 не е особено опасна инфекция и това, че някой се е заразил, не означава, че непременно ще загине.

"Това не ебола. Маса от нас ще прекарат вируса и може би до месец повечето ще имат положителен тест, че са прекарали инфекцията в някакъв момент - каза той. - Идеята е да има извънредно положение, за да не се стигне до бедствена ситуация."

Той е на мнение, че у нас няма да има такъв пик на заразата като в Италия.

Няма траен имунитет срещу грипния вирус, защото той мутира. Никой не може да каже дали коронавирусът също ще мутира и дали догодина ще се наложи пак да правим всичко това. След тази пандемия обаче ще има много изводи. Може би ще се окаже, че много от нас са прекарали това заболяване без да разберат и ще се очертаят рисковите контингенти. Ако има повторение на подобен тип зараза, може би ще се модифицират рестриктивните мерки, каза д-р Емануил Найденов.

Не се страхувайте, на този вирус му е изпята песента. Краят му се вижда, допълни лекарят.