OffNews.bg

Боравенето с мишката издава стрес на работното място, твърдят учени

Може би си мислите, че криете стреса си на работното място, но ново проучване разкрива, че начинът, по който използвате компютърната си мишка, е много показателен, съобщава „Мейл онлайн“.

Изследователи от Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) са установили, че хората, които са подложени на стрес, правят внезапни и пресилени движения с устройството.

Това се дължи на факта, че повишените нива на стрес оказват негативно влияние върху двигателните ни умения и способността на мозъка да обработва информация, което в крайна сметка ни кара да движим мишката трескаво, твърдят учените.

Проучването установи също, че стресираните хора удрят по клавиатурата, правят много паузи и допускат повече грешки при писане, докато спокойните хора правят по-малко, но по-дълги паузи, което води до по-малко грешки.

Хората, които са стресирани, движат курсора на мишката по-често и по-непрецизно и покриват по-големи разстояния на екрана. От друга страна, отпуснатите хора избират по-кратки и по-преки маршрути, за да достигнат целта си, и отделят повече време за това, обяснява водещият автор на изследването Мара Негелин, математик от швейцарския институт. 

Учените в Цюрих изследвали 90 участници, които изпълнявали офис задачи, носейки устройство за мониторинг на сърцето. Някои от участниците са работили без да бъдат необезпокоявани, докато други са участвали в интервюта за работа и са били многократно прекъсвани от съобщения в чата. Екипът записвал и поведението на мишката и клавиатурата на всеки човек.

„Бяхме изненадани, че поведението при писане и работа с мишката е по-добър показател за това колко стресирани се чувстват участниците, отколкото сърдечната честота“, каза Негелин.

Въпреки че и мъжете, и жените изпитват стрес на работното място, проучване от 2018 г. установи, че повишените му нива по-често убиват мъже със сърдечни проблеми.

Изследователи от Университетския колеж в Лондон установиха, че мъжете със сърдечни проблеми са шест пъти по-застрашени от ранна смърт, ако имат стресираща работа - дори ако поддържат добра физическа форма и се хранят здравословно.

Учените предполагат, че едно от обясненията за това е, че мъжете са по-предразположени към запушване на артериите през професионалния си живот, отколкото жените, които по принцип имат много по-малък шанс за сърдечни проблеми преди менопаузата.

 „Работата е често срещан източник на стрес в зряла възраст, като предизвиква естествени реакции спрямо стреса, които са били програмирани в телата ни преди поколения“, казва водещият изследовател професор Мика Кивимяки от Университетския колеж в Лондон.

Те могат да доведат до физически реакции на ситуации като стреса на работното място.

Нашите открития свидетелстват за наличието на връзка между напрежението в работата и риска от преждевременна смърт при мъжете с кардиометаболитни заболявания, като коронарна болест на сърцето, инсулт и диабет“, добави тя и уточни - Контролирането на кръвното налягане и нивата на холестерола сами по себе си вероятно няма да премахнат прекомерния риск.