OffNews.bg

Безплатна хормонална терапия и за мъже с рак на гърдата

Мъже, страдащи от рак на гърдата, ще получават безплатна хормонална терапия, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Това стана възможно след като Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) прие нормативи промени, с които се актуализира Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология в частта „Карцином на гърдата при мъже“.

В средата на юли Айвън Андреев разказа, че му е отказано лекарство, тъй като е мъж и има рак на гърдата. 

"Като отидох при сестрата да ми бие инжекцията, тя сподели: "От години им обясняваме, че и мъжете са хора и че и те се лекуват с това лекарство". Това е порочен кръг – лекарите знаят, доказали са, че с това лекарство може да се лекува, а Здравната каса играят на "тука има, тука няма". Аз съм от тези, на които е отказано, защото съм мъж. "Не си жена" – еми не съм. Много е обидно да се делят хората", коментира тогава мъжът.

Андреев допълни, че ще търси правата си в съда - пусната е жалба до Административния съд в Пловдив, тъй като отказът е от РЗОК-Пловдив. Адвокатът му тогава посочи, че сезират и Комисията за защита от дискриминация и прокуратурата заради отказа за лечение.

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е взел предвид становището на Експертния съвет по „Медицинска онкология“ и е одобрил промени, чрез които да се прилагат европейските правила на поведение при лечение на заболяването при пациенти и от двата пола.

С нормативните промени се приема, че лечението на карцином на гърдата при мъже е аналогично на лечението на карцинома на гърдата при жени. Лекарствените продукти, използвани за ендокринна терапия при жени (антиестрогени, ароматазен инхибитор, LHRH-агонист и други), ще се прилагат и при мъже, независимо че това не е отразено в кратката характеристика на тези продукти.

При ендокринна терапия с ароматазни инхибитори се препоръчва добавянето на LHRH-агонист.

Предстои нормативният акт да бъде обнародван в "Държавен вестник".