OffNews.bg

България ще получи ноу хау от Европа за успешна ваксинационна кампания

България ще получи дизайн на кампания за ваксинация срещу COVID-19 и методология за определяне на нивото на колективния имунитет. Това съобщи на брифинг в УМБАЛ "Св. Анна" здравният министър д-р Стойчо Кацаров, който посети ваксинационния център в болницата заедно с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду.

По думите на Кацаров изграждането на успешна имунизационна кампания изисква време, с което страната не разполага, затова ще бъде използван опитът на други държави. Той изрази надежда, че това ще промени нагласите към ваксинациите. Министърът уточни, че не става дума за финансова помощ, а за предоставяне на успешен модел за провеждане на кампания. Той каза също, че комисар Кириакиду е била запозната и с Националния антираков план на страната.

"България е една от първите европейски държави, които посещавам, за да видя как върви ваксинационният план", каза г-жа Кириакиду. Тя сподели, че е имала възможност да посети мобилен ваксинационен център и центровете за ваксинация и за инсулти в болница "Св. Анна".

"Епидемиологичната ситуация в Европейския съюз през последните 9 седмици показва, че има намаляване на броя на заразените. С увеличаването на ваксинациите имаме повод да бъдем оптимисти, но не можем да бъдем доволни от темповете на ваксинация. Много внимателно следим ситуацията с различните варианти. Само хората, които са напълно ваксинирани, са защитени", подчерта еврокомисарят по здравеопазване.

Тя припомни, че в страната ни са налични всички одобрени от ЕМА ваксини до момента, и че всички тези ваксини са безопасни, ефективни, намаляват хоспитализациите и спасяват животи.

"Моето послание към всички българи е да се ваксинират, важно е да го направим за себе си, за хората около нас, и за да можем да се върнем към свободите, които имахме преди пандемията. Около 50% от гражданите на ЕС са получили първа доза ваксина към момента. С министъра обсъждахме как да работим заедно, за да подкрепим България, за да убедим българите да се ваксинират по-бързо. Това ще ни предпази от коронавируса. И това е посланието, което искам да отправя", заяви Кириакиду.

Тя подчерта, че ЕС все още няма становище за включването на резултатите от бързите антигенни тестове в цифровия сертификат. По думите ѝ учените все още не са обявили становището си. Но "когато науката позволи, ще можем да променим сертификата", каза тя.

"Искам на всички да кажа - най-сигурният начин да се движим свободно е да се ваксинираме. Виждам, че у вас се правят усилия, съществува инфраструктура, която да позволи на всички желаещи да се имунизират", подчерта в заключение Стела Кириакиду.