OffNews.bg

Антикопуционния фонд: Здравното министерство мълчи за договорите за предпазни маски от Китай

Антикорупционният фонд (АКФ) обжалва пред Административен съд София (АСС) мълчаливия отказ на искането си към Министерство на здравеопазването за копия от сключените с китайски производители договори за доставка на лични предпазни средства, съобщиха от организацията.

АКФ очаква отказът на Министерство на здравеопазването да бъде отменен от съда като незаконосъобразен, а министърът на здравеопазването да бъде задължен да предостави исканата обществена информация.

На 07.04.2020 фондът е подал заявление до Министерството на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), с искане за предоставяне на копия на сключените през месец март 2020 година договори с китайски и български производители за доставка на предпазни маски. АКФ обоснова искането си с липсата на достатъчно информация в публичното пространство относно параметрите на сделките и спецификациите на поръчаните предпазни средства и медицинска апаратура. По-конкретно, от публикуваната информация в медии не става ясно дали поръчаните от китайски производители маски са хирургически или предпазни по стандарт N95 или сходен.

На 23.04.2020 от Министерството на здравеопазването е изпратено електронно съобщение, в което се заявява, че не разполагат с исканата информация относно договорите с български производители на предпазни маски и пренасочват по компетентност запитването на АКФ към държавното предприятие „Булбио“.

Според представителите на фонда в отговора си министерството по никакъв начин не адресира искането им за предоставяне на копия на договорите, сключени с китайски производители на предпазни маски.

До настоящия момент, седмици след изтичането на законовия 14-дневен срок на 22.04.2020, АКФ не е получил отговор на своето запитване. Според ЗДОИ, липсата на отговор от страна на министерството е особено съществено процесуално нарушение, равносилно на мълчалив отказ от достъп до информация, твърдят от фонда.

„Недопустимо е Министерството на здравеопазването да отговаря с мълчалив отказ на запитване за достъп до обществена информация с такава висока обществена значимост“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд. 

„Обжалвахме отказа пред Административен съд София и очакваме той да бъде отменен като незаконосъобразен, а Министерство на здравеопазването да бъде задължено да предостави поисканите копия на договорите за доставка на маски от Китай", казва Станкушев.