OffNews.bg

Алергологът д-р Мустаков: Графикът на учебните часове е по-важен от маските

Коронавирусната инфекция не е толкова опасна за алергичните, но реакциите към дезинфектантите са проблем. Това е оценката на алерголога д-р Тихомир Мустаков от Клиниката по алергология в УМБАЛ "Александровска", обобщена в презентацията му "Алергия и астма - рискове и ползи от COVID-19". Тя беше представена в рамките на семинара "От зърното... до здравето", организиран от фондация "Мост". Националната среща на журналисти, медици и политици се провежда за 19-ти път вдъхновен от журналиста и писател Юлия Пискулийска и доц. д-р Нигяр Джафер. А патрон на срещата е любимата българска актриса Татяна Лолова. В рамките на събитието д-р Мустаков отговори на въпросите на OFFNews.

Д-р Мустаков, колко време е здравословно едно дете да стои с маска?

Според мен времето, в което може да се разчита едно дете да издържи с маска, е от половин до максимум един час. В най-добрия случай в рамките на един учебен час, когато децата са контролирани от учител, а всъщност тогава тя е най-безсмислено е да бъде носена. Има смисъл да се носи по време на пътуване до училище, в обществен транспорт, в почивката, когато децата се събират на по-малка дистанция. Решението според мен е по-скоро в графика на училището, отколкото в това децата да носят маски.

Родители казват, че маската ще падне или ще се носи в джоба и детето може да хване не толкова COVID-19, колкото някакви други вируси. Така ли е?

Не само вируси, а и бактерии, защото бактериите са доста по-устойчиви от вирусите. Нашата имунна система е пригодена да се справя с обичайното насищане от микроби в средата, но ако то бъде прекалено концентрирано, както може да стане в една маска, и ако тези бактерии бъдат вдишвани дълго време, това ще повиши риска от други инфекции. Наистина трябва да се подходи към тази полезна мярка много разумно.

За мен носенето на маска трябва да бъде ограничено, да има добра диагностика на температурните състояния и кашлицата, защото дори един човек да е носител на ковид, ако не кашля, се оказва, че почти не отделя вируса в средата. Ние все пак имаме показател кашлица, който може да ни помогне да преценим дали трябва да се носи маската, дали трябва да се посещават училище или други големи групи.

В обществата, които носят маски, се показа колко по-малко се разпространява инфекцията, но те носят маски най-вече в транспорта и човек не изкарва целия си работен ден с тях, ако няма строго определени медицински състояния. За хората без хронична инфекция маската няма да има реален протективен ефект и трябва да се носи само в местата, където има риск от диспозиция.

Опасни ли са маските за алергичните?

Аз лично имам само два случая на контактен дерматит след носене на маска. Мисля, че това не е нещо съществено на фона на хилядите, които носят маски. По-скоро дискомфорта при дишане и говорене е сериозен. За мен специално, в детската възраст, това ще бъде рисковано заради наслагването на други инфекции, тъй като децата нямат дисциплина и умения да  носят маската чиста. Една маска, за да бъде чиста, не трябва да се пипа от момента на поставянето до момента на махането. Това ще компрометира мярката. Затова трябва да е лимитирана в местата, където е най-необходимо.

Споменахте, че има случаи на алергични реакции вследствие дезинфекция. Какви опасности крие тя?

Трябва да се създаде здравословна среда в детските градини и училищата, защото децата прекарват голяма част от деня там. Важно е каква е влажността, има ли плесени, проветряват ли се достатъчно. Понякога кислородът „го няма" дори и без маска в помещенията. Смятам, че имат и полезни страни въпросите, които повдигна тази епидемия и ще се наложи да ги решим.

Колко време след дезинфекция е здравословно да се влезе в помещенията?

Много зависи какъв препарат е използван, защото ако се използват препарати на спиртна основа, те са с много по-кратко действие и много по-лесно се проветрява след тях. А тези, които съдържат повърхностно-активни вещества и хлорни съединения, понякога може да се изпаряват и денонощие. Желателно е да се ползват максимално безопасни препарати. По отношение на ковид инфекцията се доказа, че тя може да бъде повлияна дори от измиване със сапун. Не е необходимо да се ползват дезинфектанти на големи повърхности. За ръце, клавиатура, брави се налага, повърхността не е голяма и изпарението не е голямо. Но когато става дума за измиване на подове, чинове, големи повърхности - изпаряването ще е по-масивно и дезинфекциране трябва да се направи, когато има достатъчно време за проветряване. Най-често след дезинфекция са необходими 8 до 12 часа. Има препарати, които се изпаряват в продължение на няколко дни, въпросът е да се изберат достатъчно ефективни, но да се изпаряват бързо.

В интервю за OFFNews доц. Стаевска каза, че пациентите с алергия по-рядко и по-леко изкарват коронавирусната инфекция. Вашите наблюдения такива ли са?

Самият имунен проблем, защото алергията е имунен проблем, е протективен срещу тежко протичане на ковид, защото не се включва тази цитокинова буря, която се случва при тежките случаи. Имунното отклонение при алергията се оказа в обратна посока и затова алергиците по-рядко боледуват. Това са феномени в медицината. COVID-19 не ни създаде повече работа. Изключваме най-тежките форма на астма, защото там има и структурни промени в белия дроб. Тежката астма е извън това благоприятно стечение на обстоятелствата.