OffNews.bg

Акад. Богдан Петрунов: Сертификатът за антитела е абсурден

„Задължителната ваксинация е правилна стъпка. Ако не се създадат условия – и материални, и социални, и психологически – да се проведе една глобална имунизация, няма да се справим с инфекцията.“ Това каза по bTV алергологът академик Богдан Петрунов.

Той коментира и издаването на зелен сертификат за антитела:

„Сертификатът за антитела е абсурден. Антителата, които определят дали сте здрав или болен, са индивидуални за всеки. За мен може да са 100 единици, а за вас може и да са 1000“, каза Петрунов.

Според него е трябвало държавата да наложи локдаун за успокояване на ситуацията с коронавируса, защото при навлизането на „Омикрон“ у нас инфекциите с „Делта“ и с новата разновидност ще вървят паралелно. 

Алергологът поясни, че ваксините ще защитават и от новия вариант на коронавируса, и направи паралел с грипната ваксина, която има ефективност между 50 и 60% и спасява животи.

По актуалната тема за въвеждане на зелен сертификат за депутатите в Народното събрание, академикът се обяви категорично в полза на тази стъпка.

„Това са хора като всички нас, трябва да отговарят на тези изисквания както и ние. Мен ме е срам, че там ходят без маски, а караме децата в училище да са с маски“, каза още акад. Богдан Петрунов.