OffNews.bg

500 души от Северозападна България с умни устройства за следене на здравословното им състояние

500 души от Северозападна България ще получат умни устройства, които ще следят здравословното им състояние. Те ще са по норвежки модел за дистанционна грижа, който БЧК ще прилага в седем общини, съобщи БНР.

От опита на Норвежката асоциация на местните и регионални власти ще се възползват възрастните хора от Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина, Монтана, Видин и Белоградчик, както и в прилежащите села. Общият брой на хората обхванати от проекта е 750, а на близо 500 ще бъдат раздадени устройства, с които при нужда да се свързват със специалист.

Устройствата дават възможност за дистанционно напомняне кога да се вземат лекарствата. Във фокус групата са хора на възраст 50+, които живеят сами и имат нужда от денонощни грижи. С този проект телемедицината у нас вече е факт, макар и да тестов период от 4 години. 

Хората, които използват технологията в Норвегия споделят, че вече спят спокойно, защото има кой дистанционно да се грижи за приема на лекарства, за жизнените им показатели. Устройствата ще следят кръвното налягане, дишането, пулса и няма да се заплащат. Освен това ще разполагат с паник бутон, който може да се активира при влошаване на състоянието.