OffNews.bg

16 са новите положителни проби за коронавирус, 23 са общо случаите у нас досега (обновена; видео)

Последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в „Пирогов" жена доказват новия коронавирус при 7 лица.

По-рано от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9 души.

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.

Общо положителните резултати за коронавирус в страната към този момент са 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" 66-годишна жена.

Министерството на здравеопазването информира, че в момента здравните власти, съвместно с органите на МВР, издирват хората, които са били в контакт със заразените.

Ситуацията към момента

По информация от брифинга на щаба една от пробите е на жена с двустранна бронхопневмония. Тя е придружавала медицинското лице, което беше прието по-рано във ВМА, на конгреси в Англия и Испания.

Четирима от далите положителна проба са били в контакт с възрастното семейство, прието в Пирогов. Те са без оплаквания и са изолирани в Белодробна болница.

Другите с положителна проба ще бъдат настанени във ВМА, тъй като са под домашна карантина, без симптоми и предстои да бъдат приети. Предстои да се установят новите контактни лица, това са повече от 200 души, каза ген. Мутафчийски.

74-годишният мъж, приет преди дни в Пирогов, остава в критично състояние. Болните в Габрово и Плевен нямат промяна в състоянието.

От щаба съобщиха, че футболист на "Левски", пристигнал в късния следобед, ще бъде изследван утре. Той се е върнал от рискова зона.

Според ген. Мутафчийски прогнозите, които се правят с математически модели, повтарят една и съща ситуация - бавно нарастване на заболеваемостта, рязък скок и "плато" (задържане), което в Европа още не е достигнато.

Пълна карантина би могло да се наложи при обстоятелства като тези в Италия, каза ген. Мутафчийски.

От щаба потвърдиха, че страната и столицата разполагат с достатъчно интензивни легла, при евентуално нарастване на броя на пациентите, които ще се нуждаят от обдишване и белодробна вентилация.

Проф. Кантарджиев призова възрастните хора, при първи симптоми, да се обадят на личния си лекар, за да бъдат транспортирани със специализирана линейка до инфекциозните отделения на областните болници и да бъдат изследвани.